Ingen handel i globalfonder 28 november på grund av helgdag
Ingen handel i Spiltan Globalfond Investmentbolag och Spiltan Realinvest Global på grund av den amerikanska helgdagen Thanksgiving Day.
Vad är förräntningstakt och vad innebär det för fondernas faktiska utveckling? Vi reder ut begreppen med Lars Lönnquist, ränteförvaltningsansvarig på Spiltan Fonder.
I takt med det som nu sker på kapitalmarknaderna har våra räntefonders förräntningstakt ökat. Just nu har Spiltan Räntefond Sverige en förräntningstakt på 6,6% och Spiltan Högräntefond 8,9%. Men vad är egentligen förräntningstakt och vad innebär det för fondernas faktiska utveckling? Vi reder ut begreppen med Lars Lönnquist, ränteförvaltningsansvarig på Spiltan Fonder.
Varför har företagsobligationsfonder haft en negativ avkastning i år?
Vi upplever just nu en bred och ihållande inflation, vilket tvingar centralbankerna att agera kraftfullt med stigande räntor som resultat. Kreditmarknaden har drabbats negativt av de kraftfulla höjningarna från centralbankerna samtidigt som oron för recession har ökat. Detta påverkar investerarnas riskaptit och riskpremien på företagsobligationer och leder till fallande priser. Förräntningstakten har dock ökat markant och allt annat lika är det en estimering om vad fonden kommer att avkasta – givet att priserna inte fortsätter att falla. Dock är det svårt att förutspå exakt tillfälle för när vändningen sker.
Vad är förräntningstakt?
Förräntningstakten är den svenska översättningen av engelskans ”yield to maturity” som anger fondens förväntade avkastning 12 månader framåt efter avgift. Det är dock en teoretisk siffra som bygger på ett oförändrat ränteläge samt framför allt att portföljen ser exakt likadan ut ett år framåt i tiden. Det kommer den inte att göra på grund av att obligationer löper ut, går till förfall, under det kommande året. Det är därför viktigt att komma ihåg att det inte är en utfästelse av en avkastning som man kommer att få om ett år. Förräntningstakt ska mer ses som en indikator på vad obligationerna i fonden ser ut att ge ett år framåt i tiden.
Varför är förräntningstakten så hög i dag?
När företagsobligationsfonder har sjunkit i värde, vilket alla på marknaden har gjort i år, stiger samtidigt förräntningstakten på grund av att obligationerna i regel över tid går tillbaka till det ursprungliga nominella värdet på 100 kronor då löptiden går mot sitt slut. Det gör att om en obligation sjunkit i värde så har den ”mer kronor tillbaka till 100” och den mellanskillnaden är räntan på obligationen. I år, när värdet på företagsobligationer som grupp har sjunkit, gör det alltså att den så kallade förräntningstakten stiger.
Vad kan vi förvänta oss framåt?
Vår bedömning är att de bolag våra räntefonder investerar i har goda förutsättningar att kunna leverera under de nya marknadsförutsättningarna, att tiden kommer att skapa en god direktavkastning och att bidraget från värdeökningar stiger när osäkerheten i marknaden stabiliseras framöver. Men med en förväntad avkastning på nära 9%, som Spiltan Högräntefond just nu har, kommer en viss volatilitet på vägen. Viktigt att komma ihåg är att förräntningstakten är en förväntad framtida bild av avkastningen – givet de förutsättningar som råder i dag.
Läs mer:
Riskinformation: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet. Ladda ned faktablad och informationsbroschyr under Rapporter och dokument.
Ingen handel i Spiltan Globalfond Investmentbolag och Spiltan Realinvest Global på grund av den amerikanska helgdagen Thanksgiving Day.
Läs vårt nyhetsbrev för november 2024.
Fyll i formuläret nedan eller ring oss gärna om du har några frågor: